‘De helft van ons leven voltrekt zich op de automatische piloot’

‘De helft van ons leven voltrekt zich op de automatische piloot’

Voor Aimee bestaat er geen enkele twijfel: “Mindfulness is een blijvertje”, zegt de psychologe, die bij mac Body & Mind de mindfulness lessen verzorgt. “Wist je dat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat we 47 procent van onze tijd niet bewust meemaken, omdat onze gedachten ergens anders zijn? Dus bijna de helft van ons leven voltrekt zich op de automatische piloot. Dat is hartstikke veel! Mede door persoonlijke ervaringen weet ik dat je dankzij mindfulness daadwerkelijk meer in het moment leeft. Ongetwijfeld neemt de populariteit van de les de komende tijd verder toe, simpelweg omdat het werkt.”

Mindfulness is een term die je steeds vaker voorbij ziet komen. Voor iedereen die nog niet precies weet wat het is: ‘Mindfulness is in het nu leven, zonder oordeel en met mildheid’. Dat klinkt misschien gemakkelijk, maar is vaak juist heel lastig. Daarom verduidelijkt Aimee met een voorbeeld. “Tanden poetsen doen we elke dag. Als je mindfulness toepast op tandenpoetsen, dan beleef je die (vaak) routinebeweging heel bewust: wat proef je? Wat voel je? En als je merkt dat je toch in gedachten verzonken raakt, jezelf weer terughalen naar het moment van tandenpoetsen. Probeer maar eens. Dan zal je misschien ervaren dat het echt heel lastig is. Maar, het is een vaardigheid, die iedereen kan leren en die je kan trainen in mindfulness lessen.”

Intens
Misschien vraag je je af waarom het überhaupt nodig is om in het moment te leven? “Omdat je niet meer zo meegenomen wordt door de waan van de dag, meer rust ervaart en omdat je alles veel intenser beleeft, de goede én de slechte momenten. Afgelopen zomer werd ik in mijn privéleven geconfronteerd met een verdrietige periode. Dankzij mindfulness bleef ik niet hangen in verdrietige gedachten en lukte het me om te genieten van de kleine, fijne momenten. Op momenten dat je een negatief gevoel bewust toelaat, dan gaat dat ook weer weg. Zo kon ik dus ook bezig zijn met de zaken waarmee ik op dat moment écht bezig wilde zijn, zonder dat de negatieve gedachten zich volledig meester van me maakten.”

Trainen van de aandachtspier
Niet alleen zelf heeft Aimee veel baat bij mindfulness, ook de leden die aan haar les deelnemen hebben dat. “We trainen tijdens mindfulness onze aandachtspier. We leren zo om onze aandacht te richten. Van leden hoor ik dat ze het erg fijn vinden om dat juist in groepsverband te doen en niet met één of andere app thuis. Daar is het mediteren vaak lastig, omdat er thuis zo veel afleidingen zijn. In onze zaal zijn die er niet. In de huidige, drukke wereld helpt mindfulness bijvoorbeeld mensen met stress. Maar de deelnemers aan de lessen zijn heel divers. Mindfulness kan voor iedereen erg nuttig zijn!”

Wil je zelf ook een mindfulness les ervaren? Aimee geeft mindfulness elke donderdagavond om 20.30 uur in de mac Body & Mind studio.