Cardio of krachttraining: waarmee start je?

Cardio of krachttraining: waarmee start je?

Voor velen is het een vast ritueel in de sportschool: eerst een tijdje op de loopband of de spinningfiets aan de conditie werken, om de training te besluiten met krachttraining. Maar wat blijkt? Het is veel verstandiger om je trainingssessie andersom op te bouwen!

Bewegingswetenschappers van de University of Jyvaskyla in Finland ontdekten dat sporters die eerst krachttraining doen en pas daarna cardio, veel sneller van hun inspanningen herstelden. De onderzoekers kwamen tot die conclusie, nadat ze twee groepen mannen een workout lieten doen: de ene groep startte op de spinningfiets, de ander met krachttraining. Een volgend moment wisselden de twee groepen de volgorde om.

Sneller herstel
In de 48 uur na de trainingen analyseerden de wetenschappers de sporters. De mannen die met krachttraining startten, hadden minder creatinekinase in hun bloed. Dit duidt op minder spierschade. Bovendien was de concentratie testosteron hoger. Dat wijst ook op een sneller herstel.

Wel een warming up
Als je binnenkort bij ons komt sporten, is het dus functioneler om eerst krachtoefeningen te doen en vervolgens op een loopband of fiets te stappen! Maar let wel: een warming up is voor elke training essentieel! Een paar minuten warmlopen of fietsen en vervolgens stretchen, zorgt ervoor dat je lichaam sterker wordt en goed is voorbereid op de echte inspanningen.