‘Sommige deelnemers aan Fit & Fatloss zijn echt gekrompen’

‘Sommige deelnemers aan Fit & Fatloss zijn echt gekrompen’

Zijn verbazing was groot. “Uiteindelijk ben ik in acht weken 5,5 kilogram afgevallen”, zegt Jean-Luc na de laatste sessie van het mac Fit & Fatloss Program. “Zoveel afvallen was helemaal niet mijn oorspronkelijke inzet. De laatste weken ging het gewoon heel erg goed. In die periode ben ik opeens nog 2,5 kilo extra afgevallen. Nu is het zaak geen jojo-effect te krijgen. Dus als ik vanaf dit moment weer veel ga eten en drinken, zonder te sporten… Tja, dan is het voor niets geweest.”

Jean-Luc deed vooral mee om fitter te worden. Dat doel is ruimschoots geslaagd. “Hier word je wel fitter van, ja. Dit programma zorgt voor een verbetering van je conditie en zeker ook je kracht. Door krachtoefeningen ontwikkel je meer spieren en verbrand je meer calorieën. En nu is het zaak het sporten vol te houden. De afgelopen tien jaar deed ik veel aan squash. Maar al geruime tijd kwam er steeds wat tussen en ging ik niet. Volgens mij was ik op een gegeven moment zo’n jaar niet meer op de baan geweest. Ik heb me voorgenomen op maandagen te blijven squashen en ook wekelijks tweemaal aan de small group training mee te doen.”

Kritisch blijven
Vanaf nu verder leven als een monnik is Jean-Luc niet van plan. Hij lacht: “Ik wil de teugels ietsje laten vieren. Die boterham met hagelslag af en toe toch eens nemen. Maar volledig stoppen met op mijn eten letten, dat is zeker niet de bedoeling. Ik blijf een beetje kritisch op wat ik eet en drink. Als ik dan eens iets gezelligs heb gedaan met mijn collega’s of het gezin, ga ik gewoon de dag erna een keer extra sporten.”

Vallen en opstaan
Niet alleen Jean-Luc heeft het Fit & Fatloss Program succesvol afgerond. Ook de andere deelnemers kunnen met genoegen op de laatste acht weken terugkijken. “Het ging met vallen en opstaan, maar iedereen is enorm veel fitter geworden”, zegt Jean-Luc. “Sommigen heb ik écht zien krimpen en van vorm veranderen. Ook de manier waarop iedereen de oefeningen doet, is verbeterd. Waar je eerst na drie push-ups al helemaal kapot was, doe je er nu met gemak twintig. Dit bewijst welke impact gezond leven heeft. Voor de toekomst daar een goede balans in vinden, is erg belangrijk.”