Examenstress? Zo ga je daar mee om!

Examenstress? Zo ga je daar mee om!

Hele dagen in de universiteitsbibliotheek doorbrengend, diep weggedoken in je studieboeken en de focus volledig op de examens. Voor fatsoenlijk eten, slapen en sporten heb je eigenlijk geen tijd. Zo stressvol kan de examenperiode zijn. Daarom enkele tips die de stress hopelijk verminderen.

Zorg voor een goed leerritme
De hele dag aan één stuk door leren is totaal zinloos. Er komt een moment dat je hersenen vermoeid raken en de leerstof toch niet meer in zich op weten te nemen. Neem daarom op gezette tijden pauze. Benut die om iets totaal anders te doen, bijvoorbeeld (gezond) eten, met vrienden afspreken of sporten. Sporten geeft je een boost energie, waardoor je er weer even tegenaan kan.

Zorg voor een goed slaapritme
Topsporters zeggen wel eens: ‘Een wedstrijd win je in bed’. Genoeg rust maakt je frisser en je kunt je beter concentreren tijdens het studeren én het examen. Acht uur slaap per dag is zeker aan te bevelen.

Vrees de zenuwen niet
Het is prima om in de aanloop naar je examen zenuwen te hebben. Nerveus zijn is menselijk. Laat de zenuwen gewoon toe, wees er niet bang voor en raak zeker niet in paniek. Als je de zenuwen accepteert en rustig blijft, dan merk je dat de nervositeit ook weer verdwijnt. Een yoga of mindfulness les kan je helpen om met je zenuwen om te gaan.

Leer relativeren
Relativeer het examen door het belang van de gebeurtenis af te zwakken. Want stel je haalt het examen nu niet? Er komt vast weer een nieuwe mogelijkheid! Natuurlijk is een examen belangrijk. Maar er zijn meer belangrijke zaken in het leven. Gezondheid van jou of je familie. Daar steekt een examen schril bij af.

Doe ademhalingsoefeningen
Soms levert een examen zo veel stress op dat je er van gaat hyperventileren, buikpijn krijgt of hartkloppingen. Door rustig, heel langzaam en bewust te ademen word je rustiger en verminder je pijnklachten. Dit vergt enige oefening, maar kan van grote waarde zijn. Tenslotte zijn rust en zuurstof goed voor je lichaam.

De conclusie?
Gezonde spanning voor een examen is helemaal niet erg! Heb je last van wat meer stress, dan helpen bovengenoemde tips hopelijk. Veel succes met de examens!