Finding the best sports shoes. What do you need to know?

Finding the best sports shoes. What do you need to know?

Het ziet er een beetje raar uit: een sportschoen waarbij de hak ontbreekt. Toch verwacht de Spaanse ontwerper een revolutie in de sportwereld, omdat een loopschoen zonder hiel de rest van de schoenzool zou versterken. Daardoor – zo is de veronderstelling – voorkom je een aantal veelvoorkomende blessures. Toch lijkt het onwaarschijnlijk dat op korte termijn iedereen hakloze sportschoenen gebruikt. Dat neemt niet weg dat het altijd belangrijk is om goede sportschoenen te gebruiken. Maar waar let je dan op?

Bij mac kan je de meest uiteenlopende sportactiviteiten doen, die elk op hun eigen manier de spieren, pezen en gewrichten belasten. Daarom is het belangrijk om te kijken welke schoenen het beste passen bij wat je in de sportschool doet. Voor trainingen die veel springen (Jumping bijvoorbeeld) en aan dans gerelateerde oefeningen (BodyAttack of Strong) bevatten, is voldoende demping noodzakelijk. Een schoen met dempende tussenzolen en/of een speciaal dempingssysteem (zoals Nike Air) zijn dan de beste keuze.

Zijwaartse stabiliteit

Tijdens high impact trainingen (zoals Bodypump en Grit) belast je de voeten en gewrichten ook zijwaarts heel intensief. Slechts één verkeerde beweging is nodig om de enkel te verzwikken. De kans op zo’n blessure is te verkleinen met sportschoenen die over voldoende (extra) zijwaartse stabiliteit beschikken. Dit type schoenen herken je aan een aantal eigenschappen: brede buitenzolen, verstevigingen bovenin de schoen en ingewikkelde veterssystemen.

Goede pasvorm
Vanzelfsprekend moet een schoen altijd goed zitten. Als je een sportschoen voor het eerst past, let er dan op dat deze perfect aansluit bij je hiel en je voet niet slipt. Ook heb je voldoende ruimte bij je tenen nodig omdat je voeten uitzetten bij training. Tot slot moet de schoen ook in de breedte goed bij je voet passen, want anders bestaat de kans op verminderde stabiliteit. Dat kan weer leiden tot vervelende blessures.

Vernieuw je schoenen geregeld
Minstens zo belangrijke om bij stil te staan: ook sportschoenen slijten. Na ongeveer een jaar wordt het rubber van de schoenen hard door de blootstelling aan lucht. Bovendien verliest de schoen de soepelheid. Ook de zolen zijn na verloop van tijd gewoon op. Koop dus geregeld nieuwe sportschoenen, zodat je op een verantwoorde manier kan blijven sporten.