Goede nachtrust? Dan heb je deze voeding nodig!

Goede nachtrust? Dan heb je deze voeding nodig!

Sporten en regelmatige beweging is belangrijk. Ongetwijfeld is dat geen verrassing voor je. Net zo belangrijk is een goede nachtrust. Het tijdstip dat én wat je eet, maakt of je ’s nachts lekker slaapt. In wat je het beste wél kan doen en wat juist niet, gaan we in dit artikel eens dieper in.

Iedereen kent de verhalen waarschijnlijk: wil je tot laat studeren of werken, dan moet je vooral koffiedrinken. De cafeïne activeert je hersenen, nieren, maag en darmen, en zo verdrijf je de vermoeidheid. Wil je dus lekker in slaap komen, dan is het niet verstandig om koffie te hebben gedronken. Dat geldt trouwens net zo zeer voor producten die cafeïne bevatten, zoals cola, chocolade, energydranken en bepaalde theesoorten. Stop daarom een paar uur voordat je wilt slapen met het nuttigen van deze producten.

nieuws

Alcohol
Een glaasje wijn dan. Door wijn – of andere alcoholische dranken – val je sneller in slaap. Een nadeel is dat je door alcohol minder diep slaapt. Bovendien zorgt alcohol ervoor dat je akelige dromen kunt krijgen, meer zweet en je hoofdpijn krijgt. Dus ja, van alcohol slaap je sneller. Maar de kwaliteit van de nachtrust vermindert.

Nicotine
Van een klein beetje nicotine raak je slaperig. Maar bij een regelmatige roker heeft nicotine een tegenovergesteld effect: je raakt er juist minder snel door in slaap. Bovendien worden rokers vaker ’s nachts wakker en is hun slaap minder diep. Eigenlijk lijkt het nicotine-effect op wat er met je gebeurt bij het gebruik van cafeïne. Dus ook al rook je frequent, je slaapt beter als je een paar uur voordat je naar bed gaat geen nicotine meer hebt gebruikt.

Tryptofaan
Maar welke producten gebruik je dan wél als je een goede nachtrust wil? Neem bijvoorbeeld iets dat tryptofaan bevat. Wellicht zegt deze stof je niks. Maar het zit bijvoorbeeld in yoghurt, tonijn, dadels en bananen. Tryptofaan zorgt ervoor dat het serotoninegehalte in je lichaam toeneemt. Dit is een stof die je rustiger maakt. Combineer je een product met deze stof met een koolhydraatrijk (zoals volkorenbrood) product, dan kom je bovendien ook sneller in slaap.

Eet op tijd
Niet alleen wat je eet, ook wanneer je het eet maakt of je goed in slaap komt. Te laat eten is zeker niet goed. Houd aan dat je uiterlijk drie uur voordat je naar bed gaat, je avondmaaltijd hebt genuttigd. Heb je daarna nog honger, houd het dan bij een lichte snack, een half uur tot een uur voordat je gaat slapen.

Voedingsadvies bij mac
Wil je meer weten over je voeding? Neem dan eens contact op met onze diëtist Axel. Hij is elke dinsdagavond en donderdagochtend bij mac SportsClub te vinden. Zijn adviezen zijn voor leden gratis.