Goede voornemens volhouden: hoe doe je dat?

Goede voornemens volhouden: hoe doe je dat?

Het nieuwe jaar is alweer een tijdje onderweg. Waarschijnlijk had ook jij bij de start van 2019 goede voornemens, zoals meer sporten, afvallen of gezonder leven. Laten we de balans eens opmaken: Houd je het nog vol? Ongetwijfeld helpen deze tips om je doelen echt te bereiken!

1. Maak een plan van aanpak
Mooi dat je bent gestart met het realiseren van je goede voornemens! Waarschijnlijk ben je al lekker aan het sporten en eet je beter. Maar doe je dat ook volgens een uitgewerkt patroon of schema? Structuur creëer je door een plan van aanpak op te stellen, om je daar vervolgens ook zo veel mogelijk aan te houden.

2. Blijf realistisch
Het klinkt zo mooi: flink wat kilo’s afvallen, een topconditie hebben en in de zomer met een strak, afgetraind lijf over het strand banjeren. Maar helaas, het gaat allemaal niet zo snel als je stiekem had gehoopt. Daarom is het zo belangrijk om altijd realistische doelen te stellen. Dat voorkomt teleurstellingen en je raakt ook niet ontmoedigd. Heb je jouw eerste doelstellingen bereikt? Proficiat! Dan kan je gemakkelijker een volgend doel stellen.

3. Beloon jezelf
Vaker gaan sporten, alleen gezond eten, geen of in elk geval niet te veel alcohol drinken. Het vereist een ijzeren discipline. Als je een tijd ermee bezig bent, is het belangrijk om jezelf nu en dan ook te belonen voor je doorzettingsvermogen. Spreek met jezelf af een keertje naar de film te gaan, als je een zware training hebt doorstaan. Of ga eens shoppen, nadat je een maand geen alcohol hebt genuttigd. Het helpt, ongetwijfeld!

4. Praat over je goede voornemens
Goede voornemens realiseer je niet in je eentje. Maak vrienden, familie en collega’s deelgenoot van je plannen, zodat ze je op moeilijke momenten net dat steuntje in de rug kunnen geven. Ook hebben ze misschien tips om jouw resultaten nóg beter te maken.

5. Houd vol
Niets is zo lastig als volhouden om gezonder te leven. Zeker op moeilijke momenten, die je ongetwijfeld soms tegenkomt. Het kan een paar weken tot zelfs maanden duren voordat iets een echte gewoonte wordt. Tot die tijd: niet opgeven en denken aan het gestelde eindresultaat!

6. Sla niet door
Volhouden kan lastig zijn, maar er is ook een ander uiterste. Misschien ben je zo enthousiast gestart met het realiseren van je goede voornemens, dat je juist veel te veel doet: elke dag uren in de sportschool of jezelf uithongeren. Aan volledig doorslaan heb je niets. De kans is groot dat je op een gegeven moment de motivatie verliest en terugvalt in oude gewoonten.

7. Kijk uit voor de saboteurs
Gezonder leven is jouw keuze! Wat anderen daarvan vinden, komt helemaal voor hun rekening. Negeer dus vooral iedereen die jou ongezellig noemt, omdat je tijdens een avondje uit de wijn laat staan. Of die zegt dat je helemaal niet hoeft af te vallen, omdat je al mooi genoeg bent. Laat je vooral niet afleiden of van de wijs brengen door mensen die jouw goede doelen kunnen saboteren.

Zoek je meer tips of extra hulp om gezonder te gaan leven? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder!