Het jojo-effect bij afvallen: zo voorkom je het!

Het jojo-effect bij afvallen: zo voorkom je het!

Afvallen doe je waarschijnlijk het liefst zo snel mogelijk. Er zijn genoeg mensen die met extreme maatregelen proberen in zo kort mogelijke tijd gewicht te verliezen. Wellicht heb jij al eens gedacht aan crashdiëten of abrupt veel minder eten, allemaal met het idee om in één of twee weken tijd de kilo’s ervan af te laten vliegen. Maar is het verstandig?

Er zijn allerlei manieren om gewicht te verliezen. Voor je lichaam maakt het in principe niet uit hoe je dat doet. Maar let op: de manier van afvallen kan allerlei negatieve consequenties hebben. Als je bijvoorbeeld een crashdieet volgt, neem je eenzijdige voeding tot je. In dat geval mis je mogelijk belangrijke voedingsstoffen. Er zijn ook geleerden die zeggen dat vasten goed voor je is. Maar het is een tijdelijke oplossing, want vasten houd je nooit je hele leven vol. De kans bestaat zelfs dat je na een vastenperiode onbewust meer gaat eten, als compensatie voor de moeilijke periode die je net achter de rug hebt. Een gevaar bij te weinig eten is ook dat je lichaam spieren gaat afbreken, zodat je spiermassa afneemt.

Jojo-effect
Het is belangrijk om op de juiste manier af te vallen, zodat je spiermassa niet verdwijnt. Ook wil je voorkomen dat je snel afvalt en vervolgens in rap tempo weer de verloren kilo’s erbij krijgt. Dit overkomt veel mensen, omdat het lichaam erop is ingesteld om zo veel mogelijk in evenwicht te blijven. Je lichaam heeft daardoor de drang om naar het oude gewicht terug te gaan. Daardoor krijg je een jojo-beweging en dat is het type beweging die niet graag wil hebben.

Focus
Het Fit & Fatloss Program van mac SportsClub legt de focus op meerdere facetten: allereerst zorgen de gerichte trainingen ervoor dat je spiermassa toeneemt. Daarnaast werken we aan het veranderen van je levensstijl (onder andere met specifiek voedingsadvies), zodat je over langere termijn resultaat van alle inspanningen behoudt.

Wil je meer weten over het succesvolle Fit & Fatloss Program van mac? Klik dan hier: https://bit.ly/2okGnZd