Instructeur Angela: “In mijn lessen is dansen en zingen verplicht”

Instructeur Angela: “In mijn lessen is dansen en zingen verplicht”

In de lessen van Angela zijn er slechts twee regels: “Iedereen is verlicht om te zingen en te dansen”, zegt de instructeur van Fitness Challenge en Sportend Ouder Worden (SOW) met een grote glimlach. “Zelf kan ik niet zingen of dansen, maar ik doe toch mee. Tijdens de les kan het zomaar gebeuren dat iemand begint te rock ’n rollen, en dat de hele groep meedoet. Gewoon omdat het kan. Gezelligheid is belangrijk in mijn lessen, maar natuurlijk gaat het ook om het bewegen. Sporten is zo belangrijk als je fit ouder wordt.”

Angela werkt inmiddels 17,5 jaar bij mac SportsClub. Tegenwoordig is ze hét gezicht van de lessen overdag, waaraan vaak de wat oudere leden deelnemen. “Werken met deze groep past het beste bij mij. Deze leden vinden een persoonlijke benadering heel belangrijk. Het is bovendien een kritische groep, waarvan je eerst het vertrouwen dient te winnen. Zodra je dat hebt, voel je veel waardering. Maar als ze het ergens niet mee eens zijn, zeggen ze je dat ook direct. Op zijn ‘Mestreechs’, haha.”

Vrijheid
De Fitness Challenge en Sportend Ouder Worden zijn vooral circuittrainingen, waarin Angela met allerlei verschillende oefeningen het hele lichaam traint. “Ik hou van de vrijheid van dit type les. Ik ben niet zo van bijvoorbeeld Bodypump geven, een les waarin je drie maanden lang hetzelfde doet. Bovendien heb ik geen gevoel voor ritme. In Bodypump ben ik altijd net een seconde te laat. Daarom geef ik liever circuittrainingen. Het is best een stevige training, die vooral niet te ingewikkeld moet zijn. Natuurlijk, je moet als instructeur wel goed kijken welke oefeningen je doet. Van de tien mensen die meedoen, hebben er tien blessures. Daarom zijn er altijd alternatieve oefeningen, zodat iedereen kan meedoen.”

Blijven sporten
Sommige deelnemers komen al vijftien jaar trouw naar de lessen van Angela. “Je ziet echt dat leden die vijftien jaar geleden bij ons startten, veel fitter dan toen zijn. Dus mijn boodschap aan iedereen is: Het is zo belangrijk om te blijven sporten als je ouder wordt. Dat houdt je fit en jong, en maakt je lichaam sterker. Als je bijvoorbeeld rugklachten hebt en je sport niet, dan wordt de pijn erger. Sport je wel, dan verstevig je de rug juist. Dus doe vooral eens mee aan een van mijn lessen!”

Angela geeft elke maandag en vrijdag de Fitness Challenge (12.15 uur). Op woensdag (10.30 uur) geeft ze Sporten Ouder Worden (50+ Circuit Training).