Jorge: ‘Bodypump is als klassieke muziek, Jumping meer jazz’

Jorge: ‘Bodypump is als klassieke muziek, Jumping meer jazz’

Eigenlijk zit sporten in zijn DNA. Met een voormalig professioneel voetbalscheidsrechter als vader en een sportieve moeder leek Jorge (27) voorbestemd om in hun voetsporen te treden: “Ik heb in mijn jeugd veel aan sport gedaan, zoals atletiek, rennen en voetbal. Maar omdat ik een beetje werd gepusht, haatte ik sporten. Op mijn zestiende ben ik er daarom mee gestopt. Tot een vriendin me twee jaar geleden vroeg om mee te gaan naar mac. Ik deed hier Bodypump en was direct verkocht.”

Jorge geeft het toe. Toen zijn vriendin Noelia vroeg om mee te gaan sporten, stond hij niet direct te trappelen. “Ze vertelde dat het veel leuker was om samen naar de gym te gaan. Ik heb gezegd mee te gaan, maar wist zeker dat ik er helemaal niets aan zou vinden. Maar Bodypump, dat bleek iets totaal anders dan ik ooit eerder had gedaan. Dit was leuk om te doen, en goed voor mijn lichaam én geest! Dus daarom bleef ik komen. In januari van 2018 kwam Constance naar me toe. Ze zei: ‘Je bent open en vriendelijk. Zou je hier willen werken als instructeur?’. Ik dacht: ‘Waarom niet?’ Inmiddels geef ik op dinsdag Bodypump en op zaterdag Jumping.”

Klassieke muziek en jazz
Jorge studeert momenteel aan het conservatorium in Maastricht. Tussen het lesgeven en muziek maken ziet hij verschillende parallellen. “Ik vind het leuk om voor een groep mensen te staan. Als muzikant doe ik dat, als instructeur ook. Het is fijn om mensen te motiveren en te pushen. Bodypump doet me denken aan klassieke muziek. Voor beide is helemaal uitgeschreven wat je moet doen. Jumping is meer jazz. In deze les is niets vastgelegd, heb je als instructeur meer vrijheid en heb je de ruimte om te improviseren.

Toekomst in de sport?
Dit en het volgende studiejaar studeert Jorge nog in Maastricht. “Wat daarna gaat gebeuren? Ik weet het niet. Misschien blijf ik in Nederland. Ik heb dit jaar audities in Maastricht en Groningen. Wellicht kan ik daar een aanstelling krijgen. Muziek is mijn leven. In het begin dacht ik dat lesgeven bij mac iets tijdelijks was. Inmiddels ben ik daar niet meer zo zeker van. Misschien kan ik in de fitnesswereld op professionele basis aan de slag. Hoe? Daar moet ik nog over nadenken! Bij mac voel ik me in elk geval enorm op mijn gemak. Het is mooi dat ik zo in de mac-familie ben opgenomen.”

Doe ook eens mee met de Bodypump les van Jorge. Hij geeft de les elke dinsdag om 18.00 uur. Op zaterdag om 12.15 uur geeft Jorge Jumping.