Onze nieuwe yoga-leraar Christian: man met een missie

Onze nieuwe yoga-leraar Christian: man met een missie

Het is een opmerkelijk feit: yoga is in het westen veel populairder onder vrouwen dan mannen. Ook Christian, één van de nieuwe yoga-leraren van mac Body & Mind, vraagt zich geregeld af hoe dat nou komt? “Veel mannen zijn bang om in contact te treden met hun emotionele ik”, is zijn vermoeden. “Door yoga bevrijd je je lichaam van emotionele pijn. Vaak is dat voor vrouwen makkelijker en meer vertrouwd.”


Christian praat uit eigen ervaring: “In het begin schaamde ik me een beetje om naar yoga te gaan”, geeft de Duitser eerlijk toe. “Ik voelde me niet op mijn gemak, omdat ik vaak de enige man in de les was. Tot een vriend tegen me zei: ‘Vrouwen zijn er dol als je yoga doet’. Dat was het keerpunt (lacht). Nee serieus, ik voelde wat yoga met me deed. Er was bijvoorbeeld het moment dat mijn relatie was stuk gelopen. Ik was yoga aan het beoefenen, lag op mijn mat en begon te huilen. Dat was zo’n moment dat door yoga de opgekropte emoties in mijn lichaam loskwamen.”

Negatief beoordeeld
Nu als yoga-leraar hoopt Christian – die zich kortgeleden opnieuw in Maastricht vestigde – dat meer mannen zijn les volgen. “Mannen die al wel aan yoga doen, kiezen vaak voor vormen waarin je flink moet zweten. En kijk, in yoga zit geen competitie-element. Het gaat er niet om dat je meer kilo’s tilt dan een ander. Wie je ook bent of op welk punt in je leven je staat, het is allemaal goed. Als leraar probeer ik ervoor te zorgen dat iedereen zich prettig voelt en niemand een negatieve beoordeling ervaart.”

Kracht
Christian gaat bij mac in eerste instantie tweemaal per week Vinyasa Yoga geven. Ook zal hij geregeld invallen bij andere lessen. Inmiddels is het geven van yoga- en tevens meditatielessen zijn job. Bovendien coacht hij mensen in verschillende stadia van hun leven. Dat terwijl hij enkele jaren geleden – als student in Maastricht – een beetje bij toeval in aanraking kwam met de kracht van yoga. “Ik was al bezig met meditatie. Op een gegeven moment nodigde een Australische kennis me uit om eens yoga te proberen. Ik deed dat steeds vaker en ging me vervolgens overal ter wereld verder in yoga verdiepen. Hoe ik als leraar ben? Ik ben kalm en aanwezig tijdens mijn les, en probeer veel via lichaamstaal over te brengen. Maar om dat te ervaren, nodig ik iedereen uit om snel mijn les te volgen!”

Vinyasa Yoga met Christian is elke maandag om 18.30 uur en donderdag om 18 uur in de Body & Mind studio.