Overgewicht? Op naar een gezondere levensstijl!

Overgewicht? Op naar een gezondere levensstijl!

Lekker in je vel zitten en je prettig voelen. Wie wil dat niet? Waarschijnlijk denk je dat vooral slanke, volledig afgetrainde mensen tevreden zijn over hun gewicht. Maar ook veel Nederlanders die te zwaar zijn, hebben helemaal geen problemen met hun overgewicht. Eén op de vijf mensen met obesitas (ernstig overgewicht) is zelfs tevreden over hun gewicht, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uitgezocht. Toch is het zeker geen overbodige luxe om (proactief) de strijd aan te gaan met overgewicht.

Steeds meer mensen met overgewicht
Sinds 1981 neemt het aantal Nederlandse volwassenen met matig of ernstig overgewicht elk jaar toe. Bijna de helft van de Nederlanders ouder dan 18 jaar is inmiddels te zwaar. Veertien procent heeft zelfs obesitas. Overgewicht brengt allerlei risico’s met zich mee: de kans op bijvoorbeeld hart- & vaatziekten en kanker is aanmerkelijk groter, je botten hebben het zwaarder te verduren en je leeft waarschijnlijk minder lang dan mensen die niet te zwaar zijn. Al met enkele veranderingen in de levensstijl is overgewicht te voorkomen of aan te pakken.

Bewegen en voeding
Geregeld gaan sporten en een mooie wandeling maken, zorgen er al snel voor dat je je fitter voelt. Maar vooral is het belangrijk om te kijken naar je voedingspatroon: Beperk bijvoorbeeld de alcoholconsumptie tot alleen in het weekeinde en hou het ook dan bij twee glazen (al is helemaal niet drinken natuurlijk nóg beter!). Hou ook goed in de gaten hoeveel calorieën je dagelijks binnen krijgt. Een voedingsapp – zoals ‘Fatsecret’ – is dan het ideale hulpmiddel. Door een paar weken zo’n app te gebruiken, krijg je een goed inzicht in het aantal calorieën dat er in je voeding zit. Je zult versteld staan hoeveel calorieën je dagelijks tot je neemt!

Wil je ook werken aan een gezondere levensstijl? Neem contact met ons op en we helpen je graag!