Squats zijn effectiever dan de legpress: dit is waarom!

Squats zijn effectiever dan de legpress: dit is waarom!

Voor veel liefhebbers van krachttraining is het een terugkerend ritueel: om sterker te worden in de benen, drukken ze geregeld flink wat kilo’s weg op de legpress. Maar is dat wel zo effectief? Nee, zegt een Duitse bewegingswetenschapper stellig. Uit zijn onderzoek blijkt namelijk dat het veel beter is om squats ervoor in de plaats te doen.

De wetenschapper kwam tot deze conclusie, nadat twee groepen studenten acht weken lang en tweemaal per week hun benen trainden. De ene groep deed dat met een legpress, de andere met behulp van een squatrek. Na acht weken bleek dat beide groepen maximaal 25 procent aan kracht hadden gewonnen. Maar er was een groot verschil: de groep die squats had gedaan, had ook vooruitgang geboekt op andere facetten.

Verbetering
Allereerst was de zogenaamde isometrische kracht toegenomen. Bij een isometrische spierbeweging trekken spieren samen, maar verandert de spier niet van lengte, en treedt er ook geen beweging op. Daarnaast was er duidelijke verbetering in de manier waarop movement jumps en de diepere squad jumps konden worden gedaan. In al deze facetten was juist geen verbetering zichtbaar bij de sportievelingen die alleen de legpress tijdens hun training gebruikten. Kortom: de conclusie werd daarmee getrokken dat kracht uit squats wordt omgezet naar kracht en snelheid bij andere bewegingen, in tegenstellig tot uit legpress opgedane kracht.