Waarom twists in yoga goed voor je zijn!

Waarom twists in yoga goed voor je zijn!

Tijdens een yoga-les doe je veel gedraaide oefeningen. De naam hiervoor is twists. Er zijn allerlei redenen waarom deze goed voor je zijn. We zetten er een paar op een rij. 

In de eerste plaats helpt draaien om onze wervelkolom mobiel te houden en bevordert daarom onze ruggezondheid. Onze wervelkolom is gedraaid en de spieren worden uitgerekt. Als we ons natuurlijke bewegingsbereik niet regelmatig gebruiken, verharden onze gewrichten en kunnen ze zelfs versmelten. Door onze wervelkolom regelmatig te draaien en onze spieren volledig uit te rekken, kunnen we deze neiging tegengaan.

Neutraal
Twists fungeren ook als neutraliserende poses. Vooral na een opeenvolging van intense achterwaartse buigingen of voorwaartse buigingen kunnen we de opgebouwde spanning in onze rug neutraliseren door te draaien. Als je correct draait, werken de buikspieren, de schuine buikspieren, de spieren die de beweging van onze wervelkolom ondersteunen, de schouders, bekken en nek allemaal samen.

Spijsvertering
Ook hulp bij de spijsvertering is een groot voordeel van twists. Daarmee wordt bedoeld dat twists de beweging in en rond onze organen stimuleren, wat op zijn beurt helpt om het voedsel te verplaatsen.

Twee soorten
Over het algemeen zijn er twee soorten twists in yoga. Zodra je bovenlichaam is gestabiliseerd (liggend) en je de draaiing initieert voornamelijk in het onderste deel van je wervelkolom door het bekken en de benen te roteren. Hier is het belangrijk om je kern stabiel te houden en ervoor te zorgen dat je schouders geaard blijven. Bij het andere type twists zitten we of staan we en begint de draaiing door onze hele rug te verlengen en van daaruit in een draaiing te bewegen. Hier gebruiken we onze buikspieren om ons bekken te stabiliseren en steun te houden in de onderrug.

De beste manier om alle voordelen van twists te leren, is ze zelf te ervaren! Leer de verschillende benaderingen van onze yogadocenten en kom mee naar een van onze lessen. Check snel het lesrooster en kies jouw les uit!