Wanneer is het tijd voor nieuwe sportschoenen?

Wanneer is het tijd voor nieuwe sportschoenen?

Goede sportschoenen zijn een absolute must om veilig te sporten. Helaas zijn er veel sporters die met versleten of zelfs kapot schoeisel hun workout doen. Daardoor neemt de kans op blessures toe. Maar hoe weet je dat je sportschoenen aan vervanging toe zijn?

In 2009 is er onderzoek gedaan naar het effect van versleten sportschoenen op je lichaam. Sportschoenen die niet meer honderd procent zijn, hebben een verminderde demping en ondersteunen je voeten slechter dan een nieuw paar. Als gevolg verandert je houding tijdens het sporten. Door versleten sportschoenen komt er dus een grotere druk op je voeten, met het toenemende risico van blessures. Op de langere termijn kan dit zelfs leiden tot chronische klachten, aan bijvoorbeeld de knieën, voeten, enkels of heupen. Zijn gloednieuwe schoenen dan altijd beter? Uit een andere studie kwam naar voren dat dit evenmin het geval is. Spiksplinternieuwe schoenen zijn nog niet ingelopen, waardoor ze nogal stijf zijn. Daardoor kan er meer druk op de voeten ontstaan.

Je kilometers tellen
Zoals bij alles komt er een moment dat iets niet meer voldoet. Gemiddeld genomen bevelen wetenschappers aan om na 500 tot 800 kilometer je sportschoenen te vervangen, of elke vier tot zes maanden. Sommige geleerden zijn zelfs nog secuurder, die daarvoor een rekenmethode hebben ontwikkeld: deel het getal 37.500 door je lichaamsgewicht, en de uitkomst is het aantal kilometers dat je op de sportschoenen maximaal af kan leggen. Als je 80 kilo weegt, is dat dus 469 kilometer.

Versleten?
Natuurlijk, het is ingewikkeld om exact bij te houden hoeveel kilometer je op de schoenen hebt gelopen. Gelukkig zijn er genoeg indicatoren die aangeven of het tijd is voor vervanging. Een versleten zool is er zo eentje. Ook als je het gevoel hebt bij elke stap hard op de grond terecht te komen, dan moet je nieuwe sportschoenen kopen. Pijn aan de voet of de enkel? Dan is het écht tijd om naar de sportschoenwinkel te gaan!