Water: het ultieme pepmiddel

Water: het ultieme pepmiddel

Uitdroging komt tijdens het sporten vaak voor. Om je training zonder problemen te volbrengen, is het noodzakelijk om genoeg vocht tot je te nemen. Maar hoe weet je of je genoeg drinkt? En wat moet je eigenlijk drinken? Om met die laatste vraag te starten: water! Engelse onderzoekers zeggen zelfs dat door het drinken van genoeg water, je je na afloop van je inspanning energieker voelt. Ze noemen water zelfs een pepmiddel. Had jij ooit gedacht dat water een ‘drug’ was?

Voldoende drinken is dus een voorwaarde voor goede prestaties in de gym of op het sportveld. Oud-toptennisser Richard Krajicek vertelde ons ooit hoe hij wist dat hij genoeg vocht in zijn lichaam had om een zware wedstrijd aan te kunnen. Als Krajicek zag dat zijn urine nagenoeg blank was, dan was het vochtgehalte in zijn lichaam hoog genoeg. Als je zelf sport, dan heb je waarschijnlijk wel eens ervaren dat je tijdens de inspanning dorst kreeg. Op dat moment ben je eigenlijk te laat en is je vochtniveau te laag. Drink daarom vóór je begint met sporten genoeg. Een halve liter is zelfs prima. Om te herstellen heeft je lichaam tenslotte anderhalf keer zo veel vocht nodig, als dat je verliest door te zweten. Als je langer dan een uur sport, is het belangrijk om ook tijdens het sporten water te blijven drinken.

Energiedrinks en proteïne shakes
Als je veel aan duursport doet, dan kunnen energiedrinks je helpen. Bij bijvoorbeeld langdurige inspanning moet namelijk niet alleen je vochtgehalte op peil blijven. Ook je zoutgehalte dient steeds hoog genoeg te zijn. Veel sporters die aan krachttraining doen, drinken proteïne shakes. Deze shakes bevatten eiwitten, die het herstel en de spierkracht bevorderen. Sowieso moet iedereen dagelijks voldoende eiwitten binnenkrijgen. Het is aan te bevelen om dat in stapjes te doen, verspreid over je maaltijden. Volwassenen hebben gemiddeld ongeveer 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Sommige groepen hebben wat meer nodig, zoals vegetariërs, kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Duursporters hebben circa 1,2 tot 1,4 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag nodig. Krachtsporters met circa 1,7 of 1,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag nog meer.

Meer plezier
Terug naar het water. Onderzoekers hebben aangetoond dat water onder andere de verbranding van vetten bevordert, de afgifte van het groeihormoon verhoogt en je cortisolspiegel in balans blijft. Een gestegen cortisolspiegel zorgt namelijk voor spierafbraak. Net zo interessant is hun conclusie dat mensen die water drinken bij het sporten, zich energieker voelen. De proefpersonen in het onderzoek gaven aan meer plezier te hebben in het sporten, dan mensen die géén water dronken. Je weet dus wat je te doen staat, de volgende keer dat je onze gym bezoekt!