Pilates

Pilates

Pilates is een trainingsmethode die gericht is op het versterken van de spieren, het verbeteren van de flexibiliteit en het bevorderen van een goede lichaamshouding. Het is ontwikkeld door Joseph Pilates in het begin van de 20e eeuw en wordt tegenwoordig wereldwijd beoefend.

Pilates-oefeningen richten zich met name op het versterken van de “core” spieren, oftewel de dieper gelegen spieren van de buik, rug en bekkenbodem. De nadruk ligt op het creëren van een stabiele en sterke kern, wat resulteert in een betere lichaamshouding en balans.

De principes van Pilates omvatten onder andere:

 1. Concentratie: Bij Pilates is het belangrijk om je volledig te concentreren op de uitvoering van elke beweging. Dit helpt om een diepere verbinding tussen geest en lichaam te creëren.
 2. Controle: Pilates benadrukt het belang van het uitvoeren van de oefeningen met controle en precisie. Het doel is om elke beweging bewust en gecontroleerd uit te voeren, waarbij de juiste spieren worden geactiveerd.
 3. Centering: Pilates legt de nadruk op het centrum van het lichaam, ook wel de “powerhouse” genoemd, dat bestaat uit de buikspieren, rugspieren, bekkenbodem en bilspieren. Door deze spieren te versterken en te activeren, wordt stabiliteit en kracht gecreëerd.
 4. Ademhaling: Een gecontroleerde ademhaling is een belangrijk onderdeel van Pilates. Door de juiste ademhalingstechnieken toe te passen, kan de beweging worden ondersteund en kan er meer focus en ontspanning worden bereikt.
 5. Precisie: Pilates legt de nadruk op nauwkeurigheid en het uitlijnen van het lichaam tijdens de oefeningen. Het gaat niet om het uitvoeren van veel herhalingen, maar om het correct uitvoeren van elke beweging met aandacht voor de juiste uitlijning en techniek.

Pilates kan op een mat worden beoefend, waarbij gebruik wordt gemaakt van lichaamsgewicht en kleine hulpmiddelen zoals weerstandsbanden en ballen. Daarnaast zijn er Pilates-oefeningen op speciale apparatuur, zoals de Reformer, die weerstand biedt met behulp van veren en katrollen.

De voordelen van Pilates zijn onder andere:

 1. Versterking van de kernspieren en verbetering van de lichaamshouding.
 2. Toename van flexibiliteit, mobiliteit en coördinatie.
 3. Verbeterde stabiliteit en balans.
 4. Verlichting van rugpijn en bevordering van een gezonde wervelkolom.
 5. Versterking van spieren zonder toename van de spiermassa.
 6. Bevordering van ontspanning en stressvermindering.
Intensiteit:
3/5

Duur: 60

Min

Live | Online
Whatsapp
Mac Deal

Elke maand hebben wij een nieuwe deal speciaal voor jou. Bekijk snel wat we deze maand te bieden hebben!